Kvinnan som vill vara anonym. En stall med hästar.
Kvinnan, som vill vara anonym, vill varna andra för hästbranschen. Foto: Sveriges Radio.

Hon vill varna för dåliga villkor i hästbranschen

1:56 min

Över tolv timmars arbete per dag och en arbetsgivare utan kollektivavtal. Så såg det ut för en kvinna i Varberg som jobbar inom hästbranschen. Nu varnar hon andra.

Över tolv timmars arbete per dag och en arbetsgivare utan kollektivavtal. Så såg det ut för en kvinna i Varberg när hon fick sitt första jobb som hästskötare i kommunen. Enligt fackförbundet kommunal i Halland är detta en vanlig syn.

– Man blir lite konstig i huvudet när det är första jobbet. Man tror att problemen bara är periodvis och man lyder som hund istället, säger kvinnan som vill vara anonym. 

Hon fick betala själv för arbetskläder och bensin när foder skulle hämtas och jobba tolv timmar från tidig morgon till kväll och perioder blev hon lämnad ensam med flera hästar på gården i några dagar. Det var några av sakerna som gjorde att hon vantrivdes på det som till en början kändes som ett drömjobb.

– Jag gillar djur och vill ju ha ett jobb, de första dagarna var okej men senare blev det sämre, säger hon. 

Det som blev sämre var att hon fick göra arbetsuppgifter som inte ingick i jobbet som hästskötare. På fackförbundet Kommunal känner man igen problemen. 

– De som driver företagen i dessa branscher har länge brunnit för detta och börjar senare att anställa, och glömmer bort att de rör sig i en arbetsmarknad, säger Julia Svenker som jobbar inom djur och naturavdelningen inom kommunal. 

Kvinnan jobbar idag på ett annat ställe inom hästbranschen men uppmanar alla som tar jobb i branschen att vara försiktiga och ställa krav.

– Se till att alla papper stämmer och var noga med att inte ta emot skit, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista