Två kvinnor  tittar på en mobil
Appen hjälper kvinnor att få koll på sin menstruationscykel och på så sätt idnetifiera "säkra perioder". Foto: TT

P-appen anmäls: Klart det inte är roligt

2:55 min

Appen Natural Cycles anmäls till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor blivit gravida, trots att den används som ett sätt att undvika graviditet. Denise från Varberg har använt den.

– Det är klart att det inte är roligt att få den nyheten när man använder den som just preventivmedel, säger hon.

Genom appen kan kvinnor kartlägga sin menstruationscykel och på så sätt identifiera så kallade "säkra perioder" för att undvika graviditet. Rätt använd är tanken att den ska ge ett 93% skydd - bättre än kondomer men sämre än till exempel p-piller eller p-stav.

Men Södersjukhuset i Stockholm anmäler nu tillverkaren av appen efter att sen september 2017 tagit emot 37 användare som blivit gravida. För Denise från Varberg gjorde nyheten att hon tänkte till lite extra.

– Man började ju fundera. Tog jag tempen i morse? Man börjar räkna dagar och kollar att man har använt den som man ska.

Men samtidigt har hon stor tilltro till appen.

– Jag känner mig ganska trygg. För använder man appen precis så som den är tänkt ska den vara säker. Gör jag inte det är jag medveten om att jag behöver vara extra säker under just den perioden.

Dessutom använder hon den inte främst som ett preventivmedel, utan som ett sätt att lära känna och bli bekväm med sin egen kropp.

– Appen ger inget hundraprocentigt skydd och därför använder jag inte heller den som ett preventivmedel. Man lär sig väldigt mycket om sin cykel och om sin kropp som man inte visste innan och det är så jag använder den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".