Kvinna med rastaflätor framför melodifestival-skyltar
Förra året var hon först ut i sin deltävling, i år är Mariettes bidrag "For you" det sista tittarna får höra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mariette sist ut i Mello – bra eller dåligt?

3:29 min

Startfältet har varit klart sen i november, idag spikades även turordningen. Men hur stor roll spelar egentligen startnumret för framgångarna i tävlingen?

Det bästa sparas till sist? Största namnet först? Det finns många deviser som artisterna i Melodifestivalen kan söka stöd hos. Men vad säger egentligen statistiken?

– Det finns massvis med siffror kring det där som säkert någon annan kan mycket bättre, säger Filip Stiller, journalist på Tv4 som bland annat kommenterar konståkning. Men från mitt perspektiv med konståkningen tänker jag att man vill ut och köra, få det gjort. För det är nervöst att vänta.

Förutom var i turordningen artisterna hamnar spelar det också stor roll vad som kommer före och efter det egna bidraget tror Filip Stiller.

– Om man åker efter en lite sämre åkare kan det göra att du uppfattas som bättre. Jag tror att det kan vara så för artisterna också. När repetitionerna inför tävlingarna börjar tror jag att de kommer vara väldigt intresserade av vad som kommer före och efter. Det betyder nog mer än något annat.

För Hallands del är det många tummar som kommer att hållas för Mariette,som är sist ut. Är det bra eller dåligt?

– Som jag har förstått det så är det ofta den största artisten som tävlar sist. De kanske klarar pressen bäst och det finns exempel på att det sista bidraget har vunnit.

Mariette själv tror att det finns båda nackdelar och fördelar med att avsluta tävlingen.

– Jag vill tro att det inte spelar någon roll, men det är klart att det är speciellt att avsluta allting. Kanske innebär det också en extra press,säger Mariette.

Den 10 mars får vi svaret när årets upplaga av Melodifestivalen avgörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista