Raji Alkuntar, Thao Nguyen och Fadoua Lkesraoui läser SFI tillsammans.
1 av 2
Raji Alkuntar, Thao Nguyen och Fadoua Lkesraoui läser SFI tillsammans och vill alla komma ut i arbetslivet. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio
Pia Petersson arbetar som lärare på SFI i Hylte kommun.
2 av 2
Pia Petersson arbetar som lärare på SFI i Hylte kommun. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio
#jagvill

SFI-elever vill ut i arbetslivet

2:24 min

Fadoua Lkesraoui och Raji Alkuntar lär sig svenska tillsammans på SFI i Hyltebruk. De har olika framtidsmål men båda två har siktet inställt på arbetsmarknaden.

Fadoua Lkesraoui kom till Sverige från Marocko för två år sedan. Där studerade hon klädproduktion och det vill hon gärna arbeta med i framtiden.

– Jag hoppas att jag kan öppna en fabrik med design- och klädproduktion, säger hon.

Hon tror att Torup kan vara ett för litet samhälle för en sådan verksamhet men att Hyltebruk kan vara tillräckligt stort.

– Hylte är bra. Det finns många människor här som man kan arbeta tillsammans med, säger hon.

Raji Alkuntar arbetade på restaurang i sitt hemland Syrien och vill fortsätta inom samma bransch.

– Jag hoppas kunna öppna en restaurang i Sverige, säger han.

Pia Petersson är lärare på SFI-utbildningen i Hylte kommun och hon ser förberedelserna inför arbetsmarknaden som en av de stora utmaningarna i sitt yrke.

– Att hjälpa dem med utbildning och kunskap så att de kan komma ut i jobb. För det är jobb som är det viktigaste. Alla vill ha jobb och jag är helt övertygad om att det finns plats för alla, säger hon.

Samtidigt säger hon att arbetsgivare kan behöva sänka språkkraven när de ska nyanställa eller ta in en praktikant.

– Ju längre de får vara på en svensk arbetsplats med arbetskamrater, kunder och kollegor desto bättre. Då hör de språket och lär sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista