Liw Rehnström, projektledare för
1 av 2
En del av det område som översvämningsskyddet kommer att täcka.
2 av 2
En del av det område som översvämningsskyddet kommer att täcka. Foto: Bild från Norconsult.

Översvämningsskydd i Kungsbacka inte för gång- och cykelbanan

1:46 min

Det blir inget skydd mot översvämningar för gång- och cykelbanan utmed den västra sidan av Kungsbackaån. Istället har man valt att prioritera skydd av  husen intill ån i Kungsbacka.

– Man har gjort en analys av vilka områden som ligger lågt och där man har bebyggelse som kan skadas. I första hand är det bostadsbebyggelse vi prioriterar och Kolla är ett av de områden som har störst risk, säger Liw Rehnström, projektledare för översvämningsskyddet.

Gamla Kolla parksområdet utmed Kungsbackaån ligger i riskzonen för översvämningar och får därför ett översvämningsskydd på den västra sidan, för att inte bryta kontakten med ån som tillhör det gröna parkområdet.

Detta gör så att husen kommer klara sig, men gång och cykelbanan riskerar fortfarande att bli översvämmad. Liw Rehnström, projektledare för översvämningsskyddet igen.

– Man ska väl väga kostnaden mot nyttan. Att anlägga skyddet på den sidan som är emellan remsan av ån och cykelbanan här skulle göra att man får en barriär där året runt, säger Liw Rehnström.

De som bor i området kan alltså räkna med att deras hus är torra, men att det någon gång per år kan vara svårare att ta sig fram via gång och cykelbanan.

P4 Halland har tidigare kunnat berätta att positionen på översvämningsskyddet blivit kritiserat bland människor som bor i närheten.

– Det här har varit ett ganska kontroversiellt beslut. Men väger man samman allt ihop så är det ändå en bra väg att gå. Det är så det ser ut idag, det är ett grönt parkstråk och vi vill bevara den känslan och det tror jag vi gör bäst genom att lägga skyddet på den västra sidan, säger Liw Rehnström.

Tanken är att bygget ska börja med start nästa år vilket Liw Rehnström ser framemot.

– Jag kan tänka att det inte är så kul att se ån tränga längre och längre upp, så det känns jätteskönt att kunna hjälpa till och skydda de här bostäderna, säger Liw Rehnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".