Bild på en äldre kvinnas händer.
Smartare hjälp ska ge trygghet åt äldre i Falkenberg. Foto: Foto: Sveriges Radio

Smart teknik i Falkenberg när vårdpersonalen inte räcker till

1:38 min

Falkenbergs kommun satsar på så kallad välfärdsteknik när de äldre blir allt fler och det är svårt att rekrytera vårdpersonal.

Falkenbergs kommun skapar ett Planeringscenter för individuell omsorg; PIO, för att möta att antalet äldre blir allt fler samtidigt som det blivit svårare att rekrytera vårdpersonal.

För att lösa ekvationen vill kommunen arbeta med vad som kallas välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

Birgitta Lomander Johansson är chef för socialförvaltningens IT-avdelning i Falkenberg:

– Det kan exempelvis vara en intelligent toalett som gör att man kan klara toalettbesöket själv.

Nu rekryteras projektledare och fyra medarbetare, bland annat sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut, till det nya Planeringscentret för individuell omsorg i Falkenberg. Det ska sen ta reda på vilka behov som finns - och vilka smarta hjälpmedel som kan lösa behoven.

Det talas om ökad självständighet och trygghet för de äldre. Men är det också ett sätt för kommunen att använda teknik i stället för personal?

– Det handlar inte om att spara pengar, det handlar om att ta vara på den personal. I framtiden så kommer inte personalen att räcka till i den omfattning som vi blir äldre. Vi behöver hitta smartare sätt att arbeta på, säger Birgitta Lomander Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".