Han blev utbränd – delar med sig av sina lärdomar

4:45 min

Mathias Josse från Laholm blev utbränd. Nu tipsar han andra i samma situation att lyssna, se till så man får god vård, rätt till vila och sjukskrivning

Det är fler och fler som blir sjukskrivna på grund av stress eller utbrändhet i Halland. Det är den vanligaste orsaken till sjukskrivning enligt Försäkringskassan. Mathias Josse från Laholm är en av dem. 

– Om jag tar mig för något vill jag lyckas. Normalt sett kanske man inte läser till undersköterska på tre, fyra månader som jag gjorde. Men jag tänkte bara att jag skulle bli färdig. Och det är jävligt dumt. Man måste lära sig att tänka om. Och det är jättejobbigt, säger han.

Det var kroppsliga symtom som blev varningsklockorna för Mathias Josse. 

– Jag fick bältros. Min läkare undrade varför jag hade fått det. Och det var intressant, för bältros är inte normalt för när man är 40. Det är ett tecken på någonting, säger han. 

Därefter kom sömnsvårigheterna. 

– Man är jäkligt trött. Du kan sova hur mycket som helst dagtid, men det händer något på natten. När du ska sova så somnar man inte, säger Mathias Josse.

 Har du något råd till andra i samma situation? 

– Det är att på något sätt försöka lyssna. Jag vet att det är svårt, men det är mitt råd. Om du får det bekräftat – se till att du får god vård, och rätt till vila och sjukskrivning.

Idag mår Mathias bättre. 

– Men det är så att det går väldigt mycket upp och ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista