Kungsbackabon Max Schelin åker sällan till korsningen vid Ica Maxi i Kungsbacka då han tycker korsningen är svår.
Kungsbackabon Max Schelin åker sällan till korsningen vid Ica Maxi i Kungsbacka då han tycker korsningen är svår. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Efterlängtad cirkulationsplats i Kungsbacka

2:00 min

Snart slipper Kungsbackaborna åka omvägar för att undvika en av stans krångligaste korsningar. En rondell kommer istället ersätta korsningen Hedebrogatan/Kungsparksvägen.

– Den vid Ica Maxi här, jo det är nog den mest korkade korsningen i hela Kungsbacka, säger Kungsbackabon Jan Robert Linné.

Vad säger du då om att det ska byggas en cirkulationsplats där i år?

– Det vore bättre kanske, då flyter kanske trafiken på lite smidigare, förhoppningsvis, säger Jan Robert Linné.

Korsningen vid Hedebrogatan och Kungsparksvägen ska i år få en cirkulationsplats då trafiksäkerheten inte är optimal. Charlotta Ljungkull, är chef för trafikkontoret i Kungsbacka kommun, och projektledare för cirkulationsplatsen.

– Trafiken har ökat så pass mycket med alla etableringar som är där, så då har vi gjort bedömningen att trafiksäkerheten inte är tillräcklig. Vi har utrett alla möjliga alternativ men landar i att cirkulationsplats är det enda rätta, säger Charlotta Ljungkull.

Kungsbackabon Max Schelin brukar sällan åka till korsningen vid Hedebrogatan och Kungsparksvägen.

– Ibland, väldigt sällan just för att jag vet hur jobbigt det är att komma ut från den här korsningen, säger Max Schelin.

Vad tror du är problemet med korsningen?

– Den är väldigt liten och så är det mycket folk som rör sig omkring här så det blir mycket bilar på en liten väg, säger Max Schelin.

Men förutom att vara liten är det inte helt självklart för alla vilka regler det är som gäller i fyrvägskorsningen.

–  Ja du... Det är inte högerregeln iallafall. Jag handlar ofta sent på kvällarna så slipper man trafiken, säger Lena Andersson.

Och att bygga en cirkulationsplats behöver inte alla gånger vara så svårt, menar Kungsbackabon Hans-Åke Börjesson.

– Det är väl bara till att sätta igång. Det behöver inte vara så märkvärdigt, det är bara till att sätta en pinne i mitten så har du en rondell, säger Hans-Åke Börjesson.

Har du själv några erfarenheter inom rondellbygge?

– Nej det har jag inte, säger Hans-Åke Börjesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".