Elsa Grave.
1 av 2
Elsa Grave. Foto: Anders Holmström / TT
Från pjäsen Isskåpet av Elsa Grave. Från vänster Elin Englund , som Angelika och Josefin Johansson som vännen Alva.
2 av 2
Från pjäsen Isskåpet av Elsa Grave. Från vänster Elin Englund som Angelika och Josefin Johansson som vännen Alva. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio

Den olydiga poeten Elsa Grave hyllas på hundraårsdagen

1:46 min

Poeten och författaren Elsa Grave skulle ha fyllt 100 år idag onsdag. Nu hyllas hon med litterära evenemang och en föreställning på Kulturhuset i Halmstad. P4 Hallands Ann Jornéus ger en bild av hennes författarskap.

Elsa Graves motto var att man måste vara olydig.

Hon odlade sitt egensinniga frihetsbehov med en burlesk ord- och bildvärld, full av smuts och svärta.

Hon var vass, rå och rolig och i det ostyriga hemmet på Blomstervången utanför Halmstad kom hon att skriva merparten av sina 18 diktsamlingar, 5 prosaböcker och ett tiotal pjäser. Teman var kvinnorollens konflikter och kollisioner, kampen mot normer och traditioner och världens utmaningar med krig och miljöförstöring.

Elsa Grave hyllas på onsdagen på Stadsbiblioteken, både i hemstaden Halmstad och i Stockholm.

Det blir också ett litterärt och musikaliskt symposium på lördag i Halmstad. Om Elsa Graves poetiska uppvigling och vikten att ta en moderkaka till kaffet!

Lagom till jubileet ger Norstedts och Elsa Grave-sällskapet ut tre volymer, vardera med dikter, prosa och pjäser.

Elsa Grave är också månadens diktare i P1.

Om två veckor har den svart humoristiska pjäsen "Isskåpet" premiär på kulturhuset i Halmstad. Den handlar om risken att, som Elsa formulerar det i pjäsen, "sjunka ihop som dödsmärkta skurgummor i förtid".

Komikern Josefin Johansson har en av rollerna.

– Det är en enorm svart humor i grunden och det är groteska bilder, men det kan finns en humor i det supertragiska också.

Varför skall man hylla Elsa Grave?

– För att hon har ett fantastiskt språk och det är vackert, säger Josefin Johansson, men tillägger att första gången hon läste det tänkte hon; vad är det här för kokosnöt?

– Men nu i repetitionsarbetet förstår jag vad Elsa menar och det ringer i kroppen nästan, så jag tycker att alla borde läsa och titta på pjäser av Elsa Grave.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".