Camilla Karlsson, i glasögon och tröja med hög hals, står framför en blå tavla.
Camilla Karlsson har jobbat med dialogen om otrygghet. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Så ska Falkenberg arbeta mot otrygghet bland unga

1:40 min

Många killar och tjejer i Falkenberg känner sig otrygga. Nu har det startats ett arbete för att se hur kommunen kan hjälpa till och skapa trygghet bland unga.

Nationella trygghetsundersökningen, presenterad av BRÅ, visar i år att var tredje kvinna känner sig otrygg och att många avstår från att gå ut sent på kvällen.

I Falkenberg har det gjorts en enkät med gymnasieelever för att se hur kommunen kan hjälpa till. De har pratat med både tjejer och killar på gymnasiet, för att få in flera perspektiv på otrygghet bland ungdomar. 

Camilla Karlsson, nämndtjänsteman på Falkenbergsnämnden Region Halland har varit med och jobbat med dialogen om otrygghet.

– Bilden vi får när vi pratar med unga tjejer och killar är att de bekräftar bilden av en otrygghetskänsla, säger hon.

Både tjejer och killar känner sig otrygga, men killarna säger att de inte förväntas känna otrygghet. 

De tror att vi föräldrar bygger in otryggheten från början, när vi uppfostrar tjejer och killar på olika sätt och att vi bygger in strukturer och normer som påverkar trygghetskänslan.

Trygghetsarbetet handlar både om enkla lösningarna, som mer belysning i samhället, och långsiktiga lösningar – där självkänslan ska stärkas och där man ska jobba med normer och värderingar.

De har dessutom pratat med unga tjejer för att se vad de tycker att kommun, räddningstjänst och polis kan göra för att förstärka deras trygghet.

– Tjejerna säger att vi behöver jobba med normer och värderingar redan från förskolan mot föräldrarna. Vuxna som finns runt barnen måste bli medvetna om hur vårt beteende påverkar, säger hon. 

Tjejerna har även nämnt att det är viktigt att förbättra och förstärka sexualundervisningen i skolan, och att de vill ha tillgång till bättre samtalsstöd. En annan viktig faktor är centrumutveckling, med en attraktiv och rörlig centrumkärna.

– Det handlar inte om att skapa nya saker, utan att jobba utifrån det som redan finns, med öppettider på caféer och butiker och att det finns ett utbud där de kan befinna sig på kvällstid, så de har någonstans att vara, säger Camilla Karlsson.

Hur tar ni det vidare? 

– Nu har vi förslagen, så det vi kommer göra nu är att titta på vad vi redan gör, vad vi kan bli bättre på och vad finns det för luckor som vi behöver täcka igen. Vi behöver sätta ner foten på vad vi ska göra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".