Mariana Vikström, biträdande kommundirektör och Anders Wiss, lokalpolisområdeschef skriver på 2018:s medborgarlöfte.
Mariana Vikström, biträdande kommundirektör och Anders Wiss, lokalpolisområdeschef skriver på 2018:s medborgarlöfte. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Så vill polisen göra Kungsbacka tryggare

5:27 min

I år satsas det på ett tryggare Kungsbacka för unga och för äldre, i offentlig miljö och tillsammans i 2018:s medborgarlöfte.

För tredje året i rad arrangerar Kungsbacka kommun tillsammans med polisen och medborgarna ett medborgarlöfte; ett löfte om att göra miljön tryggare.

På mötet som arrangerades idag diskuterades det om förra årets löften som var trygghet i offentligheten, trafiken och barn och unga. 

– Vi tycker vi har lyckats bra med de löften som kommunen och polisen har gett tillsammans. Vi tycker att vi har jobbat på bra sätt utifrån medborgarnas syn på den otrygghet som finns, säger Anders Wiss lokalpolisområdeschef.

Under förra året jobbade polisen genom medborgardialog, där de fått höra vad medborgarna upplevt.

– Mopeder upplevs som väldigt otrygg del i sin vardag. Mopeder kör på gångbanor och det körs för fort vilket utger en fara i trafiken och då har vi haft en del mopedkontroller, vilket visar sig vara bra, säger Anders Wiss.

Årets punkter är trygghet för unga och äldre, offentlig miljö och tillsammans.

– Jag tycker att vi tillsammans med medborgarna i Kungsbacka fångar delarna som man är orolig för och där vi också upplever en del där vi behöver jobba och kommunen också behöver jobba, säger Anders Wiss.

Under året kommer man kunna märka av arbetet med bland annat belysning på offentliga platser. Polisen kommer vara på platser där ungdomarna är med hjälp av områdespoliser.

För de äldre kommer kommunen och polisen fortsätta dela ut information om hur de ska skydda sig mot brott. När det gäller trygghet tillsammans så har kommunen och polisen tillsammans en grannsamverkansdel.

– Vi jobbar väldigt intensivt med grannsamverkan, och hur medborgarna själva kan vara med och påverka otryggheten i deras områden genom att vara ute, synas och genom att arbete effektivt i sina områden, säger Anders Wiss och fortsätter:

– Tillsammans så ska vi öka tryggheten i Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista