Per Nilsson i en stol
Per Nilsson i Varberg vet många som hade blivit glada av ett härbärge. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.
Motioner på hög

Sex år utan svar om bostäder till hemlösa

2:16 min

Ta snarast fram bostäder åt hemlösa. Det skrevs som ett politiskt förslag i Varberg för drygt sex år sen, men fortfarande har politikerna inte tagit ett beslut i frågan.

Den socialdemokratiska motionen om att genast skaffa fram bostäder åt hemlösa är den äldsta i Halland. Även om frågan debatterats bland politikerna i Varberg genom åren, har det nu gått drygt sex år utan ett beslut.

Per Nilsson är hemlös i Varberg och tror att ett härbärge skulle hjälpa många.

– Jag kan garantera, hade jag fått ett härbärge med 40 platser så hade det varit fullbelagt direkt.

Att en motion tar så pass lång tid att behandla är oacceptabelt tycker Ingmari Carlsson från Vänsterpartiet. Hon upplever att vissa motioner har tendenser att bli liggandes.

– Så fort man har en lite mera bred motion, eller en känsligare motion, politiskt känsligare motion, så tar det för lång tid, det gör det.

Ingmari Carlsson (V) upplevde att tempot med att besvara motioner var betydligt snabbare i regionen än i Varbergs kommunfullmäktige.

Varbergs kommun har satt upp en riktlinje för att handlägga motioner inom sex till åtta månader. För närvarande är det mer än två tredjedelar av de aktuella motionerna som är äldre än så. 

Motionen om bostäder till hemlösa var uppe i kommunfullmäktige en gång för beslut. Men diskussionen kom bland annat att handla om var man ska dra gränsen för vem som är hemlös och frågan ifall det faktaunderlag som hade tagits fram kanske rentav var för gammalt. Det gjorde att politikerna valde att skicka tillbaka ärendet för att ta fram ett bättre underlag.

Moderata kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil säger kommunen blivit bättre på att hantera motioner, och att politiskt känsliga motioner ibland kan ta längre tid att utreda.

– Vi har betydligt bättre snurr och hantering på dem nu, men vi har några som jag skulle vilja kalla surdegar som vi fortfarande inte har lyckats att beta av eller hantera.

Ingmari Carlsson från Vänsterpartiet vill gå längre:

– Sätt en policy på fyra månader och se till att det verkligen blir så. Varför ska regionen och andra kommuner klara detta och inte Varberg? Så stora är vi ju inte.

Mer om Motioner på hög

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".