Margaretha Palmqvist
Margaretha Palmqvist. Foto: Sveriges Radio/Privat.

Margaretha steriliserade sig: Har aldrig ångrat mig

4:58 min

När Margaretha Palmqvist från Halmstad var 29 år valde hon att sterilisera sig, för att slippa hormonbaserade preventivmedel – ett beslut hon aldrig har ångrat.

Margaretha Palmqvist från Halmstad reagerade på P4 Hallands Facebooksida när hon läste om Roger Ekelöf, som bestämde sig för att sterilisera sig så hans fru skulle slippa äta p-piller. 

Jag fick barn tidigt i livet och hade redan fått mina tre barn då jag var 25 år. Efter att ha funderat några år så bestämde jag mig vid 29 årsålder att sterilisera mig.

"Detta genom att de klippte av mina äggledare och sedan brände ändarna. Jag kände starkt att jag inte ville ha fler barn och ville slippa ångesten varje gång min menstruation hoppade! Jag ville även slippa ta någon sorts hormonbaserat preventivmedel i typ 20 år till! Har aldrig ångrat mitt beslut fast jag var "så ung"!" 

 – Det var jag som steriliserade mig i vårt fall. Jag var också orolig för hur preventivmedlen påverkade min kropp. Och jag ville testa alla sätt att må bättre, och jag var helt säker på att jag inte ville ha fler bar, säger Margaretha Palmqvist till P4 Halland. 

Hon resonerade med sin dåvarande man om saken, och han var inte intresserad av att sterilisera sig. Så därför bestämde sig Margaretha för att hon skulle sterilisera sig istället. 

– Det var inget svårt beslut. Många runtomkring tyckte en massa, eftersom jag var så ung, säger hon. 

Hon berättar att hon hade stora problem med preventivmedel.

– Jag blev arg och ilsken av p-piller. Jag provade p-spruta, hormonspiral och det fungerade inte. Jag provade kopparspiral – och den sköt kroppen ut igen. 

Margaretha Palmqvist tycker det är bra att det kommer upp en diskussion om att en sterilisering inte påverkar mannens förmåga.

– Jag tror min dåvarande var lite orolig för det, att han inte skulle kunna prestera om han steriliserade sig. Men det är faktiskt ett enklare ingrepp för mannen än för kvinnan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".