Viktor Chapovalov, konstnär
1 av 2
Viktor Chapovalov från Kungsbacka framför sitt verk på Kungsbacka konsthall. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.
Viktor Chapovalov pratar inför publik
2 av 2
Viktor Chapovalov berättade om sitt verk på invigningen. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Hallands konstskatt tolkas på nytt

1:33 min

Tio halländska konstnärer svarar på verk från konstmuseets samlingar. Nu har utställningen Speglingar kommit till Kungsbacka konsthall.

När Hallands konstmuseum stängde för renovering föddes idén att visa verk från samlingen på andra platser i Halland.

Det blev då Hallands kulturhistoriska museum i Varberg som bjöd in tio konstnärer, nu verksamma i Halland, som fick välja ut tre verk var ur samlingen. Deras uppgift blev sedan att "spegla" eller svara på verken i en egen komposition.

Nu har utställningen i mindre skala kommit till Kungsbacka konsthall där Charlotta Hanno är utställningsansvarig.

– Jag brukar säga att det är som en godispåse. Alla kan hitta en stil eller ett uttryck som de gillar och man ser att det är många tekniker representerade i utställningen.

Viktor Chapovalov är den konstnär från Kungsbacka som bjöds in att delta i projektet. Verket som han valt att spegla är av Olle Baertling, där han kunnat känna igen lite av sin egen stil som konstnär.

– Det är enkelhet, lutande linjer, säger han.

Han har även använt sig av citat ur tidningar som berättar något om en tid som förändrats mycket, från mer trygg till mindre stabil, säger han.

– Jag har använt olika former, olika symboler som motsvarar de här citaten.

Utställningen pågår till den 25 februari. Det kommer också att hållas några evenemang för att fördjupa utställningen. Bland annat "afternoon konst" i form av guidad visning, te och scones.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".