Clara Jonasson.
Clara Jonasson. Foto: Andreas Nilsson/Sveriges Radio.

Clara Jonasson hyllar travet i Halmstad

3:44 min

Halmstad kan ta storslam på Hästgalan 2018. Bland nomineringarna finns Halmstad representerat över tio gånger – och travkusken Clara Jonasson ser att travet blomstrar i staden.

Den 23 februari går Hästgalan av stapeln i Stockholm. Bland nomineringarna kommer många från Halmstad.

I priskategorierna Årets tvååring, Årets treåring, Årets fyraåring, Årets äldre, Årets sto, Årets tränare, Årets kusk och Årets häst finns Halmstad representerat bland nomineringarna, ibland mer än en gång.

Clara Jonasson är travkusk på Halmstadtravet och hon är inte förvånad över att det är så många från Halmstad som nominerats.

Vi har en fantastisk sport nere i Halmstad, det är många bra aktiva som håller till här, framför allt Untersteiner då, både Peter och Johan. Även Jerry Riordan är duktig. Det är bara att buga och bocka, de är värda alla titlar.

Och den fina träningsanläggningen som finns i Halmstad kan vara en anledning till att det finns så många bra aktiva inom travsporten just i Halmstad, tror Clara Jonasson.

– Sen vet jag inte varför alla har samlats här, men vi har mycket bra trav runtomkring, vi ligger bra på kartan och har nära till många banor. Därför blir det nog att många samlats här, säger hon.

Sporrar ni varandra till att bli ännu bättre? 

– Ja, det tycker jag. Det finns alltid folk som är avundsjuka missunnsamma, men det tycker jag inte vi märker av på Halmstadtravet.

Clara Jonasson är själv inte nominerad i år, men förra året var hon nominerad till Årets komet – och hon menar att det betyder mycket att få vara nominerad till Hästgalan.

– Det betyder hur mycket som helst. Jag själv var nominerad till Årets komet förra året, och det var jättehäftigt. Det går inte riktigt med ord att beskriva. Att vara nominerad till årets häst eller årets tränare måste vara helt obeskrivligt, säger hon. 

De som är uppmärksamma kan ha lagt märke till att en del travhästar har lite underliga, och ibland även roliga namn. Bland dem finns till exempel Vamp Kronos, som är nominerad till Årets treåring och Årets sto, och Spring Erom, som är nominerad till Årets äldre.

– Inom travet måste alla hästar ha olika namn. Du får inte döpa din häst till ett namn som redan finns, förklarar Clara Jonasson och fortsätter:

– Jag har ridit ett kallblod som heter Trippa Undan, det tycker jag också är rätt roligt! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".