bron som brann i Halmstad
1 av 2
Gångbron över Nissan i Halmstad kan öppnas tidigare än beräknat. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.
Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.
2 av 2
Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen. Foto: Karin Ingströmer/Sveriges Radio.

Nytt hopp för gångbron i Halmstad

4:21 min

Gångbron över Nissan i Halmstad kan öppnas tidigare än beräknat. Kommunen spånar på en alternativ lösning för att kunna öppna bron i förtid.

Det var natten mellan nyårsafton och nyårsdagen som det började brinna i gångbron som går över Nissan, precis vid biblioteket i centrala Halmstad.

Tidigare räknade Halmstad kommun med att bron inte skulle vara i drift förrän tidigast till sommaren men nu säger Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, att det finns hopp om att bron kommer att kunna användas tidigare än så.

– Vi sa att midsommar skulle det vara aktuellt, men nu försöker vi hitta en lösning där man kan öppna en del av bron tidigare.

Vi jobbar för närvarande med spåret att öppna en del längs kanten, på väster eller höger sida, av bron för att gående ska kunna ta sig över.

Innan kommunen vet om det går att öppna en provisorisk gångbana över bron så måste den slutgiltiga undersökningen av bron färdigställas. 

– Bron måste bära och sedan får kostnaderna inte vara för höga.

Den slutgiltiga undersökningen beräknas vara klar inom en vecka och om den visar att bron håller och att det inte blir för dyrt så kommer den provisoriska gångbanan att kunna öppnas inom en snar framtid.

– Det handlar om några veckor i så fall. Det finns de som är duktiga på de här frågorna som sitter och räknar på det här just nu.

Anders Thorén säger att det kommer att kosta flera miljoner kronor att reparera bron, som kostade 9 miljoner kronor att bygga. Av den 77 meter lång bron så är 47 meter totalskadad efter branden. 

– I den bästa av världar kan vi skära av bron där den är skadad och sätta dit en ny del det. Ett andra alternativ kan vara att hela bron måste bytas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".