Göran Sidén, från organisationen Klimataktion vill att politikerna ska ta miljöfrågan på allvar.
1 av 2
Göran Sidén, från organisationen Klimataktion vill att politikerna ska ta miljöfrågan på allvar. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Ellen Åberg, Varbergsbo ska rösta för första gången och då är miljö ett av de viktigaste frågorna. Per Broberg, Varbergsbo tycker miljö är ett svårt ämne men viktigt.
2 av 2
Ellen Åberg, Varbergsbo ska rösta för första gången och då är miljö ett av de viktigaste frågorna. Per Broberg, Varbergsbo tycker miljö är ett svårt ämne men viktigt. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
#jagvill

Organisationen: Politiker – ta miljöfrågan på allvar

1:59 min

Organisationen Klimataktion i Halmstad tycker att miljöfrågan inte tas på allvar av politikerna och vill att tåg och supermiljöbilar ska få mer stöd.

– Transportbranschen är den allra största utsläppskällan av koldioxid så det klart att den är jätteviktig, säger Göran Sidén.

Göran Sidén är från organisationen Klimataktion i Halmstad. Han vill att politikerna tar miljöfrågan på allvar och att de gör något åt utsläppen som kommer från transportbranschen. Bland annat genom att ge mer pengar till miljövänliga alternativ.

– Flygskatten är ett jättebra exempel, men även stöd till tågen. Ta tag i de frågar man kan förbättra! Och jag tycker man kan förbättra stödet till supermiljöbilar så man kan utfasa dieselbilar och bensinbilar, säger Göran Sidén.

Miljöfrågan landade på en femte plats bland de viktigaste frågorna inför förra riksdagsvalet, enligt SCB. I år är miljöfrågan en av de punkterna som är viktigast för Varbergsbon Ellen Åberg. 

– Jag tycker den är väldigt viktig faktiskt. Det handlar väl om planeten och global uppvärmning och det är väldigt viktigt att ta ställning. Det får väldiga konsekvenser om vi inte tar ansvar för miljön, säger Ellen Åberg.

Trots att miljöfrågan inte är helt lätt tycker Varbergsbon Per Broberg att den är viktig att sätta igång med.

– Alla måste gå till sig själva. Att göra förändringar själv i miljötänket, men sen gäller det att samhället och politiker skapar förutsättningar så att miljön ska bli bättre, säger Per Broberg.

Har du några exempel på lösningar?

– Det finns många olika delar så som sophantering, bränslebilar, det är massa grejer, säger Per Broberg.

Mer om #jagvill

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".