Stefan Alvérus och Antonio Gonzalez Santizo
Stefan Alvérus och Antonio Gonzalez Santizo Foto: Muhamed Ferhatovic/Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Satsningen: Valdeltagandet på Andersberg ska upp

2:22 min

Andersberg i Halmstad hade det lägsta valdeltagandet i Halland 2014. Men det vill Medborgarservice ändra på genom att se till att politiker och medborgare möts.

– Vi har sett överlag att kunskapen om de demokratiska fri- och rättigheterna är låg, och det är ett stort skäl till att man inte går och röstar, säger Malin Busch, samhällsvägledare på kommunala Medborgarservice på Andersberg i Halmstad.

I Andersbergs två valdistrikt låg valdeltagandet på 59 respektive 63 procent i riksdagsvalet 2014. Det kan jämföras med Gullbrandstorp i andra änden av Halmstad - där röstade flest i Halland, över 9 av 10.

Men att få röstar på Andersberg hänger inte bara ihop med att det bor många som är födda i andra läder, utan lågt valdeltagande är vanligt i områden med låg medelinkomst, låg utbildningsnivå och där det bor stor andel unga människor och förstagångsväljare.

Malin Busch säger att de jobbar för att sprida kunskapen om hur demokratin fungerar. Och Antonio Gonzalez Santizo som sitter och fikar på Medborgarservice håller med om att det är viktigt.

– Jag har bott i mer än fyrtio år här i Sverige, och jag tror med min erfarenhet att en del i befolkningen har inte den utbildningen, om vad demokrati är, hur funkar samhället, vad gör vår röst, jag tror utbildning är grunden, säger Antonio Gonzalez Santizo.

För att få fler att gå och rösta bjuder Medborgarservice på Andersberg in halländska politiker på olika nivåer till en slags medborgarträffar där invånarna ska kunna ställa sina frågor och prata om valet och om vad som behöver förändras i området. Den första träffen handlar om kommunalvalet, nästa fokuserar på regionvalet och till sist är det riksdagsvalet som är på agendan.

– Tanken är att vi ska höja valdeltagandet, och då hoppas vi att det höjs rejält såklart, säger Malin Busch, samhällsvägledare på Medborgarservice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".