900 anställda inom Falkenbergs äldreomsorg ska lära sig mer om demens.
900 anställda inom Falkenbergs äldreomsorg ska lära sig mer om demens. Foto: Pontus Lundahl/TT.

900 anställda i Falkenberg lär sig om demens

2:46 min

Under året ska alla 900 anställda inom äldreomsorgen få ökad kunskap om demens. Fantastiskt bra, enligt Ingrid Olsson som har en demenssjuk make.

Ingrid Olsson, ordförande i demensföreningen i Falkenberg, vårdar själv sin demenssjuke make hemma, och jublar över beskedet.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra att det blir en sån här satsning. Det behövs!

Ingrid poängterar att hon själv är nöjd med hjälpen som hon får via kommunen, men tror ändå att det är viktigt att alla har rätt kompetens.

– Bemötandet kan ju vara lite besvärligt ibland och det är väldigt viktigt att de blir bemötta på ett fint sätt, säger hon.

Falkenbergs kommun kommer under året att utbilda alla 900 anställda, bland annat genom föreläsningar, om hur demens påverkar hjärnan och  den som drabbas.

– Mer kunskap och rätt bemötande kring den här sjukdomen – det har efterfrågats av vår personal under en tid, och vi har ju fångat upp de här signalerna, säger Viveka Rickskog, demenssamordnare i Falkenberg.

De har märkt att personalen har försämrade kunskaper inom just demenssjukdomar och behöver mer redskap och verktyg för att lösa situationer som kan dyka upp.

Det handlar om en sjukdom som inte går att bota – om att med rätt bemötande ge de här personerna som får den här sjukdomen en god livskvalitet de sista åren man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista