Östergårdsskolan
De två personer som i förra veckan häktades misstänkta för att ha stulit 500 datorer och surfplattor från en skola i Halmstad har släpps. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.

Nya spår efter 500 stulna läsplattor och datorer

3:06 min

De två män som häktades misstänkta för att ha stulit datorer och surfplattor från en skola i Halmstad släpps. Samtidigt pekar nya spår på att stöldgodset lämnat Sverige.

Männen släpps men de är fortfarande skäligen misstänkta för grov stöld av 500 datorer och läsplattor värda omkring 1,5 miljoner kronor.

– Misstankarna har stärkts lite grann men inte så mycket som behövdes för att de skulle bli häktade en längre tid, säger kammaråklagare Sonja Seligmann.

Misstankarna mot männen stärktes en aning efter att en tredje person, som också misstänkts för inblandning i stölden, förhördes under helgen.

– De har hörts mot varandra och lämnat uppgifter som ger en viss anledning till funderingar.

Det finns många trådar kvar att nysta i

Eleverna på Östergårdsskolan skulle precis få tillgång till de nya datorerna och läsplattorna när utrustningen försvann från skolans arkivrum natten den 10 januari. Hur tjuvarna kunde veta var utrustningen förvarades vet man inte.

– Det verkar ju lite konstigt om de skulle vara en slump att de valde att bryta sig in i skolan just den här natten och att de också hittade nyckeln till det här utrymmet. 

Misstänker ni att tjuvarna har fått uppgifterna av någon på skolan?

– Det är ett alternativ som är ganska aktuellt ja.

Var den stulna utrustningen har tagit vägen vet man inte ännu, men Sonja Seligmann misstänker att den har lämnat Sverige.

– De finns förmodligen utomlands. Det har framkommit uppgifter i den tekniska undersökningen som ger anledning att tro att den befinner sig utomlands.

 Vad händer nu?

– Nu går man vidare med att analyser uppgifter från de som varit anhållna, andra uppgifter i utredningen och avslutar den tekniska undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".