snökaos i Alperna
1 av 3
Snökaos i Alperna. Foto: Niklas Henrikczon/Privat.
Många försöker hitta vägar runt lavinerna, men enda vägen som sägs vara farbar ligger över 200 km härifrån.
2 av 3
Många försöker hitta vägar runt lavinerna, men enda vägen som sägs vara farbar ligger över 200 km härifrån. Foto: Niklas Henrikczon/Privat.
Polishelikoptrar vid Zugspitze mellan Brennerpass & Fernpass som båda är helt stängda.
3 av 3
Polishelikoptrar vid Zugspitze mellan Brennerpass & Fernpass som båda är helt stängda. Foto: Niklas Henrikczon/Privat.

Niklas sitter fast i snökaoset i Alperna

3:22 min

Falkenbergaren Niklas Henrikczon sitter fast i snökaoset i Alperna, och kan inte ta sig från Garmisch-Partenkirchen eftersom vägarna blockerats av laviner.

Söderut i Alperna är det snökaos med avstängda vägar och extrem lavinrisk. Detta efter att det fallit runt två meter snö på sina ställen på tre dagar. En som sitter fast i alperna är Niklas Henrikczon, från Falkenberg.

– Vi står precis under Zugspitze, Tysklands högsta berg. Här nere i staden är det ganska lugnt. Skolorna är stängda för barnen och så, men längre upp mot bergen är det ett riktigt katastrofområde där militär, polis och räddningstjänst jobbar febrilt, säger han.

Röjning av snö i Mittenwald. Foto: Niklas Henrikczon/Privat.

Han berättar att snön har börjat smälta undan, och att det är en bidragande orsak till att lavinfaran är så stor. 

– Det har gått ett flertal laviner som har stängt både Brennerpass och Fernpass, som är de stora vägarna in till Österrike och Italien. Det har drabbat mängder av människor, för vägarna är avskurna, säger Niklas Henrikczon.

Många vägar är avstängda på grund av lavinfaran. Foto: Niklas Henrikczon/Privat.

De kom till Garmisch-Partenkirchen i fredags, och stannade över natten.

På lördagen försökte vi oss på ett utbryt, vid Brennerpass. Vi kom väl halvvägs, då insåg vi att det var en jobbig väg och vände tillbaka. Efter vi hade vänt tillbaka kom lavinerna och tog Brennerpass så det var en jäkla tur att vi vände tillbaka.

– Det händer mycket hela tiden, men räddningstjänsten, polisen och deras motsvarighet till vägverket jobbar intensivt och det är intressant att följa deras arbete på nära håll. 

Förhoppningen är att vägarna ska vara körbara på torsdag.

– Detta drabbar alla, det är mycket lastbilar som får vända och ta andra vägar. Men det finns inga sådana, säger de, så det är mycket problematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista