Bilder från när brevvännen Laraine besökte Sverige.
1 av 2
Bilder från när brevvännen Laraine besökte Sverige. Foto: Privat/Sveriges Radio.
Eva Andersson
2 av 2
Eva Andersson. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Evas brevväxling gav en vän för livet

3:56 min

Eva Andersson från Halmstad har brevväxlat med Laraine från England sedan 1962. I Laraine har hon fått en vän för livet.

När Eva Andersson gick i skolan hade en klasskompis fått många svar från en annons där hon efterlyste brevvänner. Eftersom vännen hade fått så många svar fick Eva och andra klasskamrater välja egna brevvänner. 

– Och då föll jag för någonting i Laraines brev där hon berättade om sig själv och sin situation i England. Då började vi skriva och har hållit på sedan dess! berättar Eva Andersson. 

Hon och Laraine har varit brevvänner sedan 1962, och i början var brevväxlandet intensivt. Men nu hörs de av när de har något speciellt att berätta.

– Eller när man har gjort något speciellt, eller sett en härlig konsert på Kajskjulet. Och så skickar vi julklappar och födelsedagspresenter till varandra. Och det har vi gjort i alla år, säger Eva Andersson.

Och genom åren har de träffats två gånger.

– Vi har träffats i England 1975, och sen var de och hälsade på oss året efter, när HBK tog guld. Min man spelade fotboll i HBK. Så de var här och fick träffa dåvarande tränaren Roy Hodgson. 

Hur väl känner ni varandra?

– När man var ung och hade kärleksbekymmer så hade man väldigt nära kontakt. Vi berättade mer för varandra än man berättar för sin egen familj och sina närmaste. Man kunde faktiskt skriva ur hjärtat

Vad betyder kontakten med Laraine?

– Oerhört mycket. Det är nog som den systern som jag inte har. Jag har alltid saknat en syster, och hon har blivit min syster på ett väldigt positivt och härligt sätt. Och så håller man engelskan up to date!

När Eva hittar ett brev i brevlådan som kommer från England blir hon alltid väldigt glad.

Det är lika härligt varje gång! Det är tjoho! Då flyger man in och river upp det. Det är en fantastisk känsla. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".