Andersbergsskolan har infört mobilförbud.
Andersbergsskolan har infört mobilförbud. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Skolan förbjuder mobil: "Används på fel sätt"

2:57 min

För att skapa tryggare miljö för eleverna på Andersbergsskolan i Halmstad råder totalt mobilförbud sedan årsskiftet. Skolan är därmed en av få skolor som har förbjudit mobiler helt.

– Det är på grund av att vi inte vill att mobilen används på fel sätt, berättar Jamshid Jalouli som är rektor för årskurs 4 och 5 på Andersbergsskolan.  

Skolan tröttnade på incidenter där elever använde mobilen för att till exempel filma med. Sedan årsskiftet har de förbjudit mobiltelefoner i klassrummen.

– Jag tror att det påverkar positivt, att alla kan känna sig trygga, säger femteklassläraren Madelene Küttner.

Det är inte någon som kan filma i ett omklädningsrum och föräldrar till elever med skyddad identitet kan känna sig säkra.

Enligt en undersökning från Telenor och organisationen Surfa lugnt tycker över 7 av 10 lärare att ett mobilförbud är bra.

Många lärare jobbar på skolor där man har någon slags restriktion när det gäller mobilanvändning, men färre än 1 av 10 jobbar på en skola där mobilen är helt förbjuden.

Rektorn Jamshid Jalouli tror inte att det går någon nöd på eleverna vars mobiler tas ifrån dem. 

– Vi behöver inte ha mobilen under skolans gång, konstaterar han.

Hur vet ni att eleverna inte gömmer en mobiltelefon?

– Vi kan inte visitera våra elever. Vi litar på våra elever och respekterar dem. Och än så länge har det inte hänt några stora incidenter.

I undantagsfall kan eleverna få ha med sig en telefon, om de till exempel väntar samtal från läkare. Då måste föräldrarna informera läraren i tid.

Annars tar läraren hand om telefonen tills dagen är slut.

– De elever som har med sig mobiltelefonen får lägga den i en korg här i klassrummet på morgonen när de kommer. Sen tar de med sig den när de går hem, förklarar läraren Madelene Küttner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".