Spasia Jeremic Domazet har bott i Andersberg i femtio år.
1 av 2
Spasia Jeremic Domazet har bott i Andersberg i femtio år. Foto: Muhamed Ferhatovic
Laila vill se fler politiker i stadsdelen och att de tar upp lokala frågor.
2 av 2
Laila vill se fler politiker i stadsdelen och att de tar upp Andersbergsfrågor. Foto: Muhamed Ferhatovic

Närvaro och lokala frågor viktigt på Andersberg

1:59 min

Lyft lokala frågor och var mer närvarande på Andersberg i Halmstad. Det var budskapen till politikerna från några av dem som bor i området.

Under torsdagskvällen hade medborgarna på stadsdelen Andersberg i  Halmstad möjlighet att ställa frågor och lyssna på politiker inför valet i höst.

Närvaro och känsla för de lokala frågorna tycker besökaren Laila är viktigt för att få upp valdeltagandet. 

– De måste vara mer närvarande, finnas ute på skolorna eller föreläsa på andra platser för både äldre och yngre, säger Laila.

Det är medborgarservice på Andersberg som anordnade politikerträffen. Tanken är dels att folk som bor i området ska komma dit och ställa frågor men också att öka valdeltagandet.

I det senaste valet hade Andersberg det lägsta valdeltagandet i kommunen och hamnar på sjuttonde plats bland stadsdelar med lägst valdeltagande i landet.

Spasia Jeremic Domazet har bott i stadsdelen i femtio år och hoppas att mötet med politikerna kommer få fler att rösta. 

– Jag är jättenöjd med mötet och vi fick höra vad alla politiker hade att säga, nu är det upp till oss att avgöra vilka vi ska rösta på, säger Spasia. 

Flera politiker var på plats för att både lyssna och ge svar på frågor. En av dem som kom dit var Jenny Axelsson (C) kommunråd. 

– Det är en trovärdighetsfråga tycker jag. Vi politiker måste finnas på de delar av kommunen där vi måste ha dialog med invånarna. Det enda sättet att göra det är att vara där, säger Jenny Axelsson. 

Anders Rosén är kommunråd för socialdemokraterna och håller med om att politiker har ett ansvar att synas mer för att höja valdeltagandet, men tycker också att medborgarna måste ta ett ansvar och engagera sig.

– Genom att lyssna och ha sådana möten och att vi politiker är lyhörda. Sedan är det viktigt att medborgarna själva jobbar aktivt för att förbättra sitt område, säger Anders Rosén (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".