Förslaget: Förbud mot hästar i spiltor

1:31 min

Regeringen anser att alla djur ska hållas lösgående och i en ny djurskyddslag föreslås att spiltor ska fasas ut. På Nordhallands ridklubb i Vallda börjar man plocka bort spiltorna.

– Jag tycker det är ett steg i rätt riktning. Det är väl lite så framtiden ska vara, bättre för hästarna, säger Anna Rydman, som är ridlärare i klubben.

I höstas började Nordhallands ridklubb att plocka bort sina mindre bås där hästarna stått bundna, de så kallade spiltorna.

Detta kan komma att bli verklighet för alla hästägare om regeringens nya djurskyddslag går igenom. Lagen beräknas träda i kraft den första april 2019, men omställningen kommer få ta tid. 

– Det var väl i höstas som vi byggde om dessa tre spiltorna till boxar, och det var då vi byggde om tävlingsstallet till en lösdrift istället, säger Elin Zachrisson, som jobbar på Nordhallands ridklubb.

Anledningen till att det kan bli förbjudet att ha en häst i en spilta är för att regeringen anser att hästen blir begränsad i rörligheten och att det exempelvis påverkar möjligheten för hästen att klia sig och vända sig om.

På sikt vill de att spiltor ska försvinna helt och hållet. Anna Rydman ser positivt på förbudet, men ser också att det kan ställa till problem ekonomiskt för ridskolor som har många spiltor.

– Främst kommer påverka hästarnas välbefinnande, men för ridskolor som inte börjat så som vi och har ett stall fullt med spiltor så är det den ekonomiska biten. Men jag tror att de flesta ser på det som att det är värt det för hästarnas skull, säger Anna Rydman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista