Hanna Dreyer och Ziyrafete Jashari.
Hanna Dreyer och Ziyrafete Jashari. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Lärare kritisk: Skicka inte iväg barnen – ta hit elever istället

1:49 min

Förslaget om att blanda skolklasser för att minska segregation väcker frustration på Andersbergsskolan i Halmstad.

Hanna Dreyer är lärare på Andersbergsskolan och är kritisk till förslaget från barn- och ungdomsförvaltningen om att skicka hennes elever till Fyllinge eller Snöstorp.

Hon tycker att det sänder fel signaler när man fokuserar på att elever från Andersberg måste lämna området.

– För mig är inte integration att åka från en plats där du är trygg till ett annat område på en annan skola och vara där ett par timmar och sedan tillbaka hem. Då känner jag istället är bättre att få vara i sitt område där man är trygg, säger Hanna Dreyer. 

Alla ska ut härifrån. Det är som att vi flyr från Andersberg för att det inte är ett bra område. Istället för att tänka att göra Andersberg till en bra plats att leva på.

P4 Halland har tidigare berättat att Halmstads kommun vill rita om skolornas upptagningsområden.

Syftet är att blanda elever med olika bakgrund där vissa elever som i dag bor i Andersbergsskolans upptagningsområde kommer att tillhöra Fyllinge eller Snöstorpsskolan.

– Genom att bygga ut skolorna i Snöstorp och i Fyllinge så tror jag att vi kan motverka boendesegregationen och möjliggör en bättre skolgång för barnen, förklarade Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Läs mer: Halmstad vill rita om kartan för att blanda klasser

Men läraren Hanna Dreyer har ett annat förslag till kommunen. Varför ska Andersbergseleverna flytta? undrar hon. Istället tycker hon att Andersberg kan välkomna elever från andra skolor.

– Blanda in istället för att blanda ut. Så borde man tänka istället, att det ger en negativ bild av Andersberg att det skulle vara bättre att skicka ut eleverna. Det finns mycket som är bra här, säger Hanna Dreyer.

P4 Halland har tidigare pratat med föräldern Manar Wassouf som inte vill att hennes barn ska gå på Andersbergsskolan eftersom hon är rädd för att barnen inte kommer att lära sig svenska där.

Läs mer: Mamman vill byta barnens skola – rädd att de inte lär sig svenska 

Hon bor i skolans upptagningsområde men vill att barnen börjar i en annan skola vilket varit svårt tidigare år.  

Ziyrafete Jashari är mamma till tre barn på Anderbergsskolan. Hon är jättenöjd med skolan och tycker att det är fel att dela upp barnen på olika skolor.

– Det självklara är att barn som har sin skola nära har tryggheten. Att de får gå i en skola längre bort blir bara stressigt för barn och föräldrar, säger mamman Ziyrafete Jashari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".