shoppingvagnar i varuhus
Med Gekås tidigare ökande lönsamhet har personalen fått bonus varje år. Foto: Adam Ihse/TT

Fackets förslag till Gekås: Räkna om bonusen

3:08 min

Den uteblivna bonusen gör anställda på Gekås besvikna och fackklubben hoppas nu att bonusen inte måste baseras på företagets lönsamhet.

Gekås anställda brukar belönas med en bonus på omkring 16 000 kronor per år. Men i år uteblir bonusen eftersom företaget inte ökade sin lönsamhet under 2017.

– Bonussystemet baserar sig på hur mycket produktiviteten förbättras och försäljningen utvecklas, förklarar Boris Lennerhov, vd på Gekås för P4 Halland.

Läs mer: Gekås personal utan bonus för första gången på 17 år

Karin Eriksson är vice ordförande i Gekås fackklubb.

– Man har väl anat det hela tiden, men ändå gått och hoppats att det skulle bli en jättebra slutspurt, säger hon.

Men det blev ingen upphämtning och försäljningen stannade av – för första gången på 17 år. Men det kom ändå inte som en chock.

– Nej, för oss kom det väl inte som en överraskning.

Hur har reaktionerna varit bland medarbetarna?

– Alla är ju jättebesvikna. Hösten är väldigt tuff på Gekås. Man jobbar mycket extra, ställer upp och försöker verkligen ge allt man kan. Man ser det lite som en morot, att man får lite bonus i januari.

Finns det någonting man borde förändra när det gäller riktlinjerna för hur man räknar ut bonusen?

– Jo, men det tycker jag absolut att det finns. Det är jättegeneröst av företaget och det är ju faktiskt de som bestämmer. Men vi hade någonstans önskat att det inte baserades som det gjorde, för vi har ju trots allt inte jobbat sämre än de andra åren då vi har fått bonus.

Även om det finns en tacksamhet för att företaget ger bonus, hoppas nu Karin Eriksson att systemet för hur bonusen räknas ut kan ändras, så att lite bonus kan delas ut även om försäljningen inte är lika stark.

– Det känns roligt att få det, för man ger mycket, även om inte allt handlar om pengar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".