Anna Sjöwall, Teater Halland
Anna Sjöwall initierade teateraktionen, som i Halmstad kommer gå av stapeln på Stora Torg. Foto: Estrid Wagersten/Richard Skoglund/P4 Halland.

Teatersverige manifesterar – vill försvara den fria kulturen

3:10 min

Imorgon  gör teaterbranschen i Sverige en manifestation. I 23 städer spelas pjäsen "Presskonferensen" samtidigt och det är Teater Hallands chef Anna Sjöwall som står bakom aktionen.

Aktionen ska vara ett försvar för den fria kulturen, och det är Teater Hallands chef Anna Sjöwall som står bakom teateraktionen. 

– Jag läste pjäsen för några år sedan och tyckte den kändes aktuell, med tanke på utvecklingen i många europeiska länder där politiker försöker styra rättsväsende, media och kultur. Och då kände jag att jag så gärna ville göra denna pjäsen, för att den pratar precis om de sakerna, säger hon.

Anna Sjöwall berättar att första repliken i pjäsen fångade henne. Det är en nytillträdd kulturminister som blir intervjuad av pressen, och så får kulturministern, som tidigare var chef över säkerhetspolisen, frågan om hur de båda rollerna skiljer sig åt. 

– Och kulturministern tycker inte att rollerna skiljer sig åt, för allt handlar om att kontrollera och styra människors tankar och känslor, säger Anna Sjöwall.

Själv märker hon inte på några påtryckningar från politikerna i regionen. Däremot märker de av att frågor om demokrati och yttrandefrihet väcker reaktioner, där vissa blir upprörda för att man spelar en viss pjäs. 

Hur fick du 23 stöder att delta i manifestationen?

– Alla känner att det är väldigt brännande och viktiga frågor. Vi tar kulturen och konsten i samhället för given. Men den dagen musiken tystnar kommer vi märka det.

Framöver hoppas Anna Sjöwall även att kulturfrågorna får en central plats i valdebatten. 

I Halmstad kommer pjäsen Presskonferensen sättas upp på Stora Torg, och Anna-Carin Henricson spelar kulturministern och Jesper Gester spelar journalisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".