Peter Hejdström, chef på polisens utredningssektion i Halmstad.
Peter Hejdström, chef på polisens utredningssektion i Halmstad. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Efter bränderna på Fyllinge – polisen har svårt att hinna med

3:18 min

Lokalpolisen i Halmstad har fått rycka in för att få stopp på bränderna på Fyllinge. Roteln för grova brott som egentligen ska utreda brotten är för hårt belastad enligt polisen.

Jaktfalksvägen på Fyllinge i Halmstad har nu utsatts för fem bränder på kort tid. Det har bland annat brunnit i en garagelänga, i ett cykelförråd, och i fasaden på en förskola.

Läs mer: Grannen: Skrämmande med fem bränder på en månad

Polisen ser att det kan finnas ett samband mellan bränderna, men det finns ännu ingen gripen eller misstänkt.

Roteln för grova brott, som egentligen ska utreda bränderna på Fyllinge har dessutom för mycket att göra och har därför lämnat över ärendet till lokalpolisen i Halmstad.

Peter Hejdström är chef på polisens utredningssektion i Halmstad.

– Just när det gäller Fyllinge så sker det utredningsåtgärder och även brottsförebyggande åtgärder. Men ibland så måste vi prioritera mellan olika brottstyper, säger han.

Exakt vad polisen gör för att utreda brotten kan han inte svara på, men det handlar om tekniska undersökningar, förhör och att polisen försöker öka sin synlighet i området Fyllinge.

Den allmänna trenden är att det krävs allt mer resurser i många utredningar med tanke på den samhällsutveckling som faktiskt sker, säger han.

Enligt Cecilia Bergsten, chef vid roteln för grova brott är det svårt för polisen att göra det jobb som krävs.

– Eftersom belastningstoppen nu har varit lång och hård för oss under ett och ett halvt års tid så börjar det kännas som att det faktiskt är en resursfråga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".