Fredrik Thomander, låtskrivare och musikproducent från Tångaberg i Varberg.
Fredrik Thomander, låtskrivare och musikproducent från Tångaberg i Varberg. Foto: Foto: Josef Peyre

Vinst för låtskrivarna – syns nu i Spotify

3:19 min

År av påtryckningar på musiktjänsten Spotify har gett resultat för låtskrivare och producenter. Nu ska även deras namn bli sökbara och visas när deras låtar spelas upp.

Fredrik Thomander är låtskrivare och musikproducent från Tångaberg utanför Varberg, men bor nu i Palma på Mallorca där han driver en musikstudio. Spotifys kursändring är en vinst, säger han.

– Det är någonting som vi har kämpat för ganska länge, ända sen Spotify startade egentligen. För informationen har alltid funnits där.

Fredrik Thomander har tidigare besökt Spotify just för att trycka på företaget att visa informationen om exempelvis låtskrivare eller textförfattare.

Argumenten från Spotify för att inte ha visat detta tidigare har varit dålig data. I omställningen från skivor till digitalt har mycket data försvunnit.

– Det är fortfarande bristfälligt, men jag tror att det har jobbats jättehårt för det här. Man har lyckats koppla koder från låtskrivarkoden till inspelningskoden på skivan. Det är komplicerat. 

Det handlar om att både bli sökbar som musikskapare men frågan om cred för det man gjort är också viktig, säger Fredrik Thomander. Hittills har det mestadels varit de som framfört musiken som synts i streamingtjänsten.

– Man får inga pengar för att man syns i det läget, men däremot ökar man sitt varumärke och det är viktigt, säger han.

Flera andra streamingtjänster har tidigare visat den här typen av information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".