Arkivbild. Den här bilden är inte från det specifika tillfället.
Arkivbild. Den här bilden är inte från det specifika tillfället. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT.

Tusentals kycklingar kvävdes – åkare döms

För tre år sen dog 4000 döda kycklingar i en slakttransport. Åkeriet friades i i tingsrätten, men nu dömer hovrätten åkeriet till villkorlig dom med böter.

När dörren in till kycklingarna öppnades vid ankomsten till slakteriet hade nästan 4 000 kycklingar dött inne i släpet, som inte hade tillräcklig ventilation. Hål hade borrats i väggarna på skåpet som kycklingarna fraktades i, men det hjälpte inte, kycklingarna hade kvävts.

Trots att ett fordon som inte var godkänt för djurtransporter hade använts friades åkaren av tingsrätten, bland annat eftersom han under färdens gång stannat till och kontrollerat temperaturen.

Men hovrätten ser annorlunda på saken – åkaren döms till villkorlig dom och 60 dagsböter för djurplågeri. Åkeriet ska också betala 100 000 kronor i företagsbot, rapporterar Laholms Tidning.

Hovrätten anser det bevisat att kycklingföretaget hade kännedom om bristerna och företaget får därför en företagsbot på 75 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".