Fredrik Jarlestål är initiativtagare till namninsamlingen.
1 av 2
Fredrik Jarlestål är initiativtagare till namninsamlingen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Fredrik Jarlestål lämnar över namninsamlingen till Stefan Bengtsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen.
2 av 2
Fredrik Jarlestål lämnar över namninsamlingen till Stefan Bengtsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

1100 kollegor stöttar undersköterskornas protest

2:40 min

Idag lämnade undersköterskorna i Halmstad över sin protest mot ojämlik natt-ob. 1100 inom Region Halland har skrivit under namninsamlingen.

– Ja, vilket engagemang. Det känns väldigt positivt. Vi har fått ett väldigt bra gehör och det visar på att det är väldigt många som är missnöjda med det här, säger initiativtagaren Fredrik Jarlestål.

Undersköterskor har protesterat mot att sjuksköterskornas natt-ob fördubblas samtidigt som undersköterskorna får ett påslag med 50 procent. 

Därför startade undersköterskan Fredrik Jarlestål en namninsamling i protest. 

Läs mer: Missnöje bland undersköterskor – vill ha jämlik ob

Idag lämnar de in en namninsamling till politikerna där 1157 anställda inom Region Halland har skrivit under för att undersköterskor ska få rätt till höjd natt-ob.

Listan lämnades till Region Hallands högsta politiker efter regionstyrelsens möte.

– Vi vet ju sen länge att Kommunal har reagerat på det beslut som vi tog att öka ob-ersättning i synnerhet för sjuksköterskor med också för undersköterskor och skötare. Så reaktionen har varit känd länge och vi har lite olika syn på den, säger Stefan Bengtsson (C).

Stefan Bengtsson (C) säger att anledningen till beslutet har varit att locka fler sjuksköterskor till att jobba nätter – eftersom det har varit svårt.

Läs mer: Så vill politikerna locka fler till sjukvården

Listan har skrivit under av 1100 anställda inom Region Halland – inte minst sjuksköterskor, betonar Kommunal.

Vad säger regionstyrelsen om det?

– Det är en jättestor uppslutning och det är ju klart att rättvisa är ju en upplevelse, säger Stefan Bengtsson (C).

Stefan Bengtsson berättar om att Region Halland arbete med att försöka locka sjuksköterskor – att man tidigare har gjort tillfälliga ersättningar. Nu ersattes det med en helhetslösning där man också lade in ob-ersättningen.

Men nu öppnar politikern upp för att den lösningen kan behöva ses över.

– Det är möjligt att vi får tänka om och gå tillbaka till det som gäller enligt avtal och hitta ett annat sätt att stimulera sjuksköterskorna och se till att de får motsvarande ersättning men i en annan form, säger Stefan Bengtsson.

Påverkar den här listan?

– Det är klart att den gör. Vi läser och tar till oss.

Här kan du läsa Kommunals upprop i sin helhet

1200 personer har skrivit under namninsamlingen.
1200 personer har skrivit under namninsamlingen.

Nedanstående text är grunden till det upprop som nu har skrivits under av 1200 personer och lämnats till politikerna den 14 februari 2018.

Vi vill uppmärksamma det faktum att många erfarna och kompetenta undersköterskor väljer att lämna Region Halland i dag.

Detta i vår mening på grund av den allt sämre arbetsmiljön, de höga sjuktalen och att möjligheten till återhämtning försämras allt mer.

Med tanke på det förslag som den borgerliga majoriteten la fram och det beslut som nu har tagits, angående olika ob-ersättningar beroende på titel, olika veckoarbetstid natt, behöver vi verkligen se över hur arbetsgivare ser på sin personal och hur de tänker angående sin personalförsörjning! Vi kan konstatera att det blir svårare att rekrytera personal till våra avdelningar i Region Halland.

Kommunal och dess medlemmar vill härmed lämna över 1200 namnunderskrifter.

1157 från personal inom Region Halland,

94 från allmänheten.

Vi vill understryka att det är ett stort antal sjuksköterskor som har skrivit under på vårt upprop, även allmänheten har hört av sig och angelägna om att få vara delaktiga.

Vår uppmaning till arbetsgivaren med denna namninsamling är:

  • Tar ett helhetsgrepp över arbetsmiljön och sjuktalen ute i verksamheterna.
  • Vi vill att arbetsgivaren sänker veckoarbetstiden natt för undersköterskor, barnsköterskor, ambulanssjukvårdare och skötare.
  • Vi vill att arbetsgivaren beslutar samma ob för personal oavsett kategori.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".