A-traktorer som ändras går lika fort som en personbil. Foto Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio

Polisen hårdsatsar mot A-traktorer – och ringer föräldrarna

1:53 min

Larm från allmänheten om A-traktorer som kör vårdslöst har fått polisen att göra fler kontroller – och även ringa föräldrar i förebyggande syfte.

Polisen i Halmstad och Laholm har under hösten fått in ovanligt många samtal om A-traktorer som kör i höga hastigheter. Från och med årsskiftet har polisen därför utfört extra kontroller och tagit åtta A-traktorer i beslag.

Och kontrollerna kommer att fortsätta, berättar Kristian Nilsson, som är kommunpolis i Laholm.

– Ibland kommer det in som enskilda tips, och ibland är det grupper med ungdomar utanför skolan som sladdar på morgnarna, berättar han.

I de fall där tipsen är så pass bra att man kan få fram vem som äger bilen kan polisen ringa föräldrarna.

– Då har vi ingen misstanke, och inte gjort någon kontroll, utan genom tips har vi hört att bilen går för fort eller att förarna framfört den på ett vårdslöst sätt, säger Kristian Nilsson och fortsätter:

– De föräldrarna som jag har pratat med själv har tagit det på helt rätt sätt och varit tacksamma att man ringt och varit orolig innan det sker en olycka.

Ger de som åkt fast för att ha kört för fort någon förklaring?

– Vissa menar att de inte gjort något fel, utan att de kan hantera bilen i den hastigheten. Vissa har tillsammans med sina föräldrar trimmat bilarna. Ibland är det okunskap, men ofta tror jag man känner till reglerna, men struntar i det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".