Halmstad tingsrätt.
De två männen döms till flera års fängelse. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Flera års fängelse för brutalt mord i Rydöbruk

1:26 min

En 18-åring och en 35-åring döms i tingsrätten för det brutala mordet i Rydöbruk i höstas till flera års fängelse.

Det var i mitten av september förra året som två män bröt sig in i en lägenhet i Rydöbruk. Det hela slutade med att en man i 40-årsåldern dog på sjukhuset i Halmstad, efter skador i buken och bålen. 

35-åringen ska ha huggit mordoffret i bålen med en köttyxa och 18-åringen ska ha huggit mannen i buken och bålen med en bajonett.

Nu döms en 18-åring och en 35-åring för mord till fängelse. 35-åringen döms till 17 års fängelse för mord och grov misshandel. 18-åringen döms till åtta år och sex månaders fängelse för mord och grovt övergrepp i rättssak.

Båda frias från försök till mord mot en man i 50-årsåldern, däremot menar tingsrätten att mannen i 35-årsåldern ska ha utsatt mannen i 50-årsåldern för grov misshandel.

Advokat Irene Lind försvarar 35-åringen - hon säger till P4 Halland att det våld som hennes klient utfört var för att skydda sig.

– Vi kommer överklaga den här domen, säger hon. 

Åklagaren yrkade på livstid – nu blir det 17 år. Hur ser du på det? 

– Det var väl det enda som gick vägen. Det är ändå för lång tid och när det gäller mord har han inte gjort sig skyldig till detta enligt egen uppfattning. Så vi kommer överklaga, säger Irene Lind.

P4 Halland söker åklagaren för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".