Allt fler anlitar doula vid förlossning

4:04 min

Intresset för att anlita en doula som hjälp vid förlossningar ökar allt mer, och allt fler utbildar sig till doula.

En doula är en kvinna som som ger blivande föräldrar stöd inför och under en förlossning. Föreningen Odis som håller i utbildningarna märker att efterfrågan har ökat, och antalet kurser har dubblerats på några år.

En av doulorna är Ida Zackrisson från Åsa. Hon tror att ökningen delvis beror på att allt fler vet om att doulor finns. Men att allt fler anlitar en doula behöver inte nödvändigtvis betyda att barnmorskorna är dåliga.

– Det beror på vad man vill ha av en barnmorska. Vill man ha ett kontinuerligt stöd genom graviditeten, förlossningen och efteråt kan barnmorskorna inte erbjuda det idag. Men förhoppningsvis i framtiden, säger Ida Zackrisson.

Hur när man anlitar en doula?

– Först träffar man på ett lära känna-möte, som är kort där jag berättar om upplägget. Sen träffas vi på två förberedande möten där vi pratar om mamman, den eventuella partnern och deras känslor och tankar inför förlossningen, säger Ida Zackrisson.

Man går igenom förlossningens rutiner, vad man kan förvänta sig när man kommer in och förlossningens olika faser. Man går även igenom andningstekniker och massagetekniker och hur man tar sig igenom en värk. 

Doulan är med som ett stöd under själva förlossningen, och Ida Zackrisson berättar att det finns många internationella, vetenskapliga studier som påvisar den goda effekten av att ha en doula med sig före, under och efter en förlossning.

– Förlossningens längd minskar, önskan om ryggbedövning och medicinsk smärtlindring minskar. Antalet kejsarsnitt minskar. Med de goda resultaten tror jag att det kommer bli vanligare och vanligare att man anlitar en doula, säger Ida Zackrisson.

Efter förlossningen träffas har man ett uppföljande möte där man pratar om hur förlossningen var och knyter ihop säcken.