Blöt höst har lett till brist på pellets

3:08 min

Det regniga vädret i slutet av förra året försvårade skogsavverkningen och nu råder brist på pellets.

En blöt höst och inledningsvis en blöt vinter gjorde det svårt för skogsmaskiner att ta sig fram i skogen. Det fick som följd att avverkningstakten i stora delar av landet bromsade in, vilket i sin tur påverkade möjligheterna att leverera den flis och sågspån som pelletsfabrikerna behöver och nu råder en brist på pellets.

Bristen märks på flera håll. På Granngården i Halmstad är bränslet för närvarande slutsålt.

– Vi har blivit lovade en reducerad leverans inom en vecka, men det har varit lite svårt att få tag på det helt enkelt, säger butikschef Anders Jarving som tror att bristen kan orsaka problem för konsumenter.

– Har man stora bekymmer så finns det en produkt som kallas stallpellets som man skulle kunna använda. Men den är inte pressad lika hårt och det är en annan fördelning av tall och gran i den, så det kan ställa till det för brännarna, säger han.

När kan det finnas ett bra förråd av pellets igen?

– Fabrikerna tillverkar så mycket det kan just nu efter den råvarutillgång som finns. När de kommer vara ifatt vet jag inte, men de har ju kommit i otakt helt enkelt så det tar en stund innan det spelar jämt.

Den låga tillgången kan även påverka priset, tror Anders Jarving.

– Det är inte helt omöjligt att man kommer se prisökningar. Det är en väldigt prispressad artikel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista