Efter OB-kritiken – facket vill se utredning

2:42 min

Region Hallands beslut att ge sjuksköterskor dubbel natt-ob skapar konflikter på arbetsplatsen. Det menar Kommunal som vill att regionen ser över följderna av beslutet.

– Vi har fått tydliga signaler från våra medlemmar att det här har påverkat arbetssituationen. Det kommer in ständigt. Det i sig är en form av arbetsmiljöproblem, säger Jonas Elmblad, huvudskyddsombud på Kommunal och vice ordförande för Kommunals regionsektion i Halmstad.D

Det är de enligt facket ojämställda villkoren mellan undersköterskor och sjuksköterskor som är källan till konflikterna.

Från och med januari har sjuksköterskorna som jobbar natt dubbelt lönetillägg för så kallad obekväm arbetstid, OB.

Undersköterskorna får bara hälften så mycket. Orättvist tycker Kommunal som för snart en månad sedan lämnade över en lista med över 1000 namnunderskrifter till regionens politiker.

– Efter det blev det en hel del diskussion. Politikerna gick ut med ett hot om att dra tillbaka natt-ob helt och hållet. Så uppfattade vi det i alla fall. Då blev sjuksköterskorna oroliga, vilket spädde på den här situationen, berättar Jonas Elmblad.

Han vill istället se lösning som den i Västra Götaland, där all personal får samma villkor för nattarbete. 

– Vi jobbar ihop i team med både sjuksköterskor och undersköterskor. Men när man arbetar samma pass, tar hand om samma patienter men samtidigt får olika betalt så upplever våra medlemmar att arbetsgivaren inte värderar deras arbete lika högt.

På fredag kommer han därför tillsammans med tre kollegor från Kommunal att träffa arbetsgivarna för vad facket hoppas blir konstruktiva samtal.

– Mitt intryck är att arbetsgivarna verkligen vill lyssna och komma fram till något bra, säger Jonas Elmblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista