Bussolyckan vid Siksjön på E45 söder om Sveg
Foto: Nisse Schmidt/TT
Bussolyckan i Härjedalen

Trött chaufför – sannolik orsak till bussolyckan i Härjedalen

Det var busschaufförens rattmanöver för att få upp olycksbussen på vägen som gjorde att bussen välte, enligt Statens haverikommission.

Statens haverikommission är nu klar med sin utredning om den svåra bussolyckan utanför Sveg då tre barn omkom och många skadades.

Utredningen visar att föraren, som är från Halland, med största sannolikhet var påverkad av trötthet under körningen. De kan dock inte vara säkra på att föraren faktiskt somnat men att kraftigt nedsatt vaksamhet troligtvis varit en sannolik förklaring till avkörningen.

Utredningen visar också att det inte fanns några brister i vägbanan som kan ha bidragit till att bussen körde av vägen. I utredningen skrivs det också att det var den rattmanövern som gjordes i försök att få fordonet upp på vägen igen, gjorde att bussen välte.

När det gäller de räddningsinsatser som gjordes på platsen anser haverikommissionen att det fungerade väl, men att vissa larm till sjukvården dröjde en aning för länge. 

Bussolyckan skedde för snart ett år sedan, den 2 april 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".