Brist på svensktalande språkvänner

2:27 min

Nyanlända i länet står på kö för att få en så kallad språkvän. I Laholm har vissa väntat sedan projektet startade 2015.

– Det finns de som fortfarande inte har fått en språkvän och som var med tidigt 2015 och det finns dem som kommer in som ganska nya och får en direkt. Matchningarna går inte efter när ansökningarna kom in utan det går på intressen eller ålder, säger Pia Eriksson som är samordnare för språkvänsprojektet i Laholm där kommunen ansvarar för projektet. 

Mossab Alossman var en av de som hade tur att få en språkvän snabbt. Dagen efter han anmält sig för att få en språkvän var Ingrid och Helge Holm på intervju hos Pia Eriksson för att bli språkvänner. Det visade sig att Mossab Alossman, som jobbat som musiklärare i Syrien, spelar dragspel precis som Helge Holm.

– Det tyckte vi var ett väldigt sammanträffande så då ville vi gärna träffa honom. Nu har vi träffats ett antal gånger och det blev en fullträff, säger Ingrid Holm.

Det blev en fullträff!

En språkvän ska vara ett stöd och någon för den nyanlända att öva svenska med. Projektet finns i alla halländska kommuner och i Laholm har 68 språkpar matchats sedan starten 2015 och nästan lika många nyanlända väntar fortfarande på en svensktalande språkvän. I Halmstad, där Röda Korset driver språkvänsprojektet, väntar nästan 200 nyanlända på en språkvän.

I majoriteten av de halländska kommunerna är det främst unga svensktalande män som saknas som språkvänner och mestadels pensionärer som engagerat sig. I Laholm söker man efter fler barnfamiljer som vill vara språkvänner åt nyanlända familjer.

Intresset för att bli språkvän har succesivt minskat i hela länet sen projekten startat. Det kan bero på att alla intresserade redan har en språkvän, att flyktingkrisen som engagerade många har blivit till en vardagssyn eller att det tar upp för mycket tid.

– Jag tror att det stora livspusslet är det svåra. Man tänker att man ska göra det utöver det man annars gör men jag försöker berätta att man inte behöver göra det utöver utan man kan göra det tillsammans. Har man barn som tränar fotboll då kanske den nyanlända familjens barn också kan träna fotboll, säger Pia Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista