En korg med garner bredvid färgglada påskfjädrar.
Nu efterlyser Varberg påskpynt som ska få pryda gator och torg. Foto: Sveriges Radio/Privat.

Varberg skippar fjädrar i påsk – vill ha allmänhetens hjälp med pynt

2:57 min

Varberg vill ha allmänhetens hjälp att pynta staden i påsk. Men inte med fjädrar – istället vill kommunen ha in virkade och stickade pynt.

Efter synpunkter på tidigare års påskpynt med fjädrar väljer Varbergs kommun att byta ut sitt pynt. Stadsträdgårdsmästare Cecilia Fredriksen på Hamn- och gatuförvaltningen i Varberg berättar att de vänder sig till allmänheten för att få hjälp att pynta kommunen.

– Eftersom fjädrar inte är i tiden vill vi hitta på något annat. Jag tänkte att det måste finnas jättemånga som väntar på projekt och att de kanske kan hjälpa till att smycka vår stad, säger hon.

Förslaget har tagit emot positivt från allmänheten, några har redan börjat virka och lagt upp bilder på sociala medier. På fikabordet finns en korg med garn och några av Cecilia Fredriksens kollegor har börjat virka på rasterna. Förhoppningen är att det är medborgarna som pyntar Varberg i år.

– Vi kommer se till att vår drift får pyntet och sen kommer de att pynta risen som körs ut till torg och platser. De har lovat att desto mer pynt desto mer ris.

Fram till den 22 mars är det möjligt att lämna in bidrag till Varberg kommun.

– Jag hoppas verkligen att många ska tycka att det är kul och att fåglarna får ha sina fjädrar i fred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".