Thomas Wollentz berättar att Halmstad kommer satsa på nattkameror inom hemtjänsten.
Thomas Wollentz berättar att Halmstad kommer satsa på nattkameror inom hemtjänsten. Foto: Julia Paulsson/Sveriges Radio.

Halmstad börjar med nattkameror i hemtjänsten

2:45 min

Halmstads kommun kommer likt Laholm också att satsa på nattkameror inom hemtjänsten. Det meddelade Thomas Wollentz som är utvecklingsledare.

Laholms kommun försöker hitta en leverantör av nattkameror till hemtjänsten. Halmstads kommun gör samma sak och hoppas få igång det snart. Kommunen har på prov haft fem kameror installerade hos fem brukare i kommunen och tycker det fungerat bra.

– Under drygt ett år har vi haft ett antal kameror igång, och det är ett antal personer som har valt att vara med. istället för att man får besök en gång om natten får man en tillsyn digitalt. Under en halvminut blir man tittad på genom en kamera, säger Thomas Wollentz, som är utvecklingsledare.

– Det har fallit väl ut, och vi kommer försöka införa detta på bredare front.

Finns det inte en risk att det sociala mötet blir reducerat? 

– Just den här typen av tjänst, som är nattillsyn, där finns inga sociala inslag egentligen. Den ska inte märkas egentligen. Och det är en fördel med den, man riskerar inte att väckas av nycklar när man låser upp dörren och så vidare, säger Thomas Wollentz.

Och det blir allt vanligare att använda tekniken i äldrevården. Kameror och smarta telefoner används för att förbättra säkerheten och gör det lättare för personalen att hålla koll på besöken hos brukare.

Klaudija Kolenda är undersköterska i Halmstad och hon tycker att digitala lösningar har förenklat hennes arbete.

– Förr fick man skriva tiden man var hos kunden, och nu kommer det direkt på datorn. Att slippa skriva, bara det sparar mycket tid och säkerställer kvaliteten i vården, säger hon. 

– Framför allt handlar det om att vi gör det säkrare för våra kunder och vi ökar kvaliteten. Och framför allt frigör vi tid hos personalen, säger Rebecka Tegnebro, enhetschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".