Räddningspersonal arbetar runt en buss som kört av vägen
Tre elever omkom i bussolyckan, ingen av dem hade bälte på sig. Foto: Nisse Schmidt/TT

Trötthet kan ligga bakom tragisk bussolycka

4:51 min

Statens Haverikommission tror att bussolyckan i Härjedalen, där tre ungdomar från Skene dog, berodde på chaufförens "nedsatta vaksamhet. Nu vill man se över reglerna för kör- och vilotider.

Utredningen har undersökt alltifrån förhållandena på vägen, vädret och tekniska fel på bussen. Men ingen av dem omständigheterna tros ha orsakat olyckan, menar utredarna.

Istället ifrågasätter man om föraren, som kommer från Halland, verkligen var i tillräckligt bra skick för att köra bussen.

– Föraren hade en betydande trötthet i det här fallet, säger utredningsledare Alexander Hurtig till P4 Jämtland. Vi kan inte konstatera att den direkta orsaken till att bussen körde av vägen är just tröttheten, men det är sannolikt att föraren hade en nedsatt vaksamhet.

Läs mer: Busschaufför startade olycksresan i Halland

Men Alexander Hurtig konstaterar samtidigt att chauffören inte har brutit mot några reglerna när det gäller kör- och vilotid.

Och just det här glappet mellan risker och regelverk för nu att Haverikommissionens ordförande, Helena Arango Magnusson, vill att kör- och vilotiderna ses över.

– Det finns en falsk trygghet i att tro på reglerna. Man tror att man kör säkert om man följer de. Något vi vill förmedla är att de särskilda riskerna med nattarbete har inte beaktats i någon högre grad när man har fastställt de här kör-och vilotidsreglerna.

Läs mer: Utredare ifrågasätter lagen om kör- och vilotider efter bussolyckan

Haverikommissionen har också lämnat rekommendationer till regeringen om just regler kring kör-och vilotider.

– Det pågår en översyn av kör- och vilotidsreglerna. I det arbetet vill vi att regeringen tar med den här aspekten, att man i det nya regelverket ska särskilt beakta de risker som det innebär med nattarbete, säger hon.

Tre personer omkom i olyckan, som skedde i april förra året strax utanför Sveg. Samtliga var obältade elever från en högstadieskola i Skene. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".