Unikt fågelbesök i Halland

4:15 min

För första gången någonsin har en knölsvärta siktats i västra Sverige.
– Det här är väldigt tungt bland de riktigt nördiga, säger fågelskådaren Anders Wirdheim.

Under lördagen samlades fågelskådare i Skummeslövsstrand för att få se något så ovanligt som en knölsvärta.

Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads Ornitologiska förening, var den som först upptäckte att fågeln kommit på besök till Halland. Han såg den när han var i Skummesslövsstrand för att räkna dess nära släktingar, som kallas svärtor.

– Den har förmodlingen kommit hit tillsammans med de andra svärtorna från Ryssland. Normalt sett ska knölsvärtorna flyga till Berings hav och inte åt det här hållet, men den har väl kommit fel och följt med sina släktingar, säger Anders.

Knölsvärtan är en fågel som hör hemma i östra Sibirien. Den har endast siktats två gånger tidigare i Sverige, båda gångerna i Blekinge. 

Anders Wirdheim lyckades inte få en bild av fågeln men beskriver att den ser lite grym ut.

– Den är svart och har en näbb med en svart knöl. Vid ögat har den ett vitt parti som går snett bakåt, ungefär som en eyeliner, en vit kil uppåt som gör att den får ett lite grymt utseende och ser ut som en riktigt tuffing, säger han.

Hör Anders Wirdheim berätta mer om knölsvärtan i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista