Ny lag ger små kraftverk framtidstro

0:59 min

En vettig möjlighet för små vattenkraftverk! Jan-Åke Jacobsson i Vessigebro och talesman för Svensk vattenkraftförening, välkomnar ny lagstiftning.

Överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna om ny lagstiftning för vattenkraftverk innebär bland annat att en fond bildas, med pengar från de stora elproducenterna, där ägare av mindre kraftverk kan söka pengar för nödvändiga åtgärder. Och det finns andra nyheter i överenskommelsen som gillas av Jan-Åke Jacobsson:

– Nu har man i överenskommelsen sagt att man vi utgår från den situation som råder just nu.

Ja gamla kraftverk som inte har moderna vattendomar ska nu omprövas, inte provas som om de vore nya anläggningar. Det innebär att omfattande och dyra miljökonsekvensbeskrivningar inte behöver göras.

Upp till 85 procent ska man kunna få bidrag med för att till exempel öppna fiskvägar. En huvudinvändning mot de små kraftverken och deras dammar är att de stoppar fiskvandring.

– Vi är inte motståndare till att vidta åtgärder med ny kunskap. Det vi har varit emot är rivningstanken som jagat oss hela tiden, säger Jan-Åke Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista