Till vänster: Hyllor med leksaker i olika färger. Till höger: Kvinna iklädd mörk fleecetröja står utomhus i snön.
Maria Åkesson fick bra stöd av kommunen när hon sökte hjälp men tycker det är för lätt för människor att ta lån. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio och Janne Rindstig/Sveriges Radio.

Engagemang kring köpberoende saknas

1:59 min

Maria Åkessons konsumtion blev ett beroende. I dag saknas ett riksförbund för att stötta personer i liknande situation.

Maria Åkesson som har varit köpberoende vill, för att inte fler ska hamna i den sits hon har varit i, att det ska vara svårare att ta lån. Samtidigt saknas en riksorganisation för frågan efter att Köpberoendes riksförbund lade ner för några år sen. De båda vill att problematiken tas på allvar.

– Den största fördomen är nog att man kan skärpa till sig om man bara vill för det är det som skiljer någon som har ett sånt här beroende och någon som inte har det, säger Maria Åkesson som varit konsumtionsberoende.

Köpberoendes riksförbund startades för drygt tio år sedan men lades ner efter några år och nu finns inget samlat engagemang i frågan.

Ann-Britt Aldeman som var med och startade organisationen träffar fortfarande de som har problem med sitt konsumerande. Hon tycker också att kommunerna bara har möjlighet att ge begränsat med hjälp.

– De hänvisar till budget- och skuldrådgivare, men det är ju bara en tillfällig akut hjälp för att planera ekonomin. Sen behöver man koppla det till någon typ av behandlingsåtgärder och det tycker inte socialtjänsten är deras ansvar. Det är det inte heller för det finns inte inskrivet i socialtjänstlagen som en beroendeproblematik, säger Ann-Britt Adelman.

Enligt Ann-Britt Aldeman saknas det både engagemag och kunskap om konsumtionsberoende.

När Maria Åkesson sökte hjälp hos kommunen fick hon bra stöd och har lärt sig förstå vad det är som triggar hennes impulser.

Jag tycker att det ska vara en uppförsbacke för en människa att ta lån.

– Det låter kanske taskigt men jag tycker att det ska vara en uppförsbacke för en människa att ta lån, det ska inte vara så enkelt. Du ska bara bli beviljad lån om du har någon chans att betala tillbaka det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".