paul barath KRIS
Paul Barath ordförande KRIS Halmstad. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio.

Avloppsprover visar omfattande missbruk i Halland

4:01 min

Bruket av narkotika i Halland är omfattande – det visar provtagningarna av avloppsvatten i Halland, enligt länsstyrelsen som tillsammans med kommunerna gjort mätningen.

För första gången har länsstyrelsen i Halland tillsammans med kommunerna gjort provtagningar för att se hur mycket bland annat cannabis, amfetamin och kokain som används i länet.

Utan att misstolka mig så är narkotikan det som har hållit ihop dem.

Nationellt har narkotikaanvändningen ökat över tid och resultatet i Halland ligger i linje med hur det ser ut i andra län. 

Man har tagit prover vid 35 olika reningsverk runtom i Halland två gånger under hösten. Proverna baserar sig på halten narkotika som läcker via urinen till avloppsvattnet.

Det är ett samhällsproblem.

Och Paul Barath som är ordförande i KRIS, Kriminellas revansch i samhället, tycker det är bra att undersökningen är gjord och att det nu går att konkret hur mycket droger som används. 

– Jag tycker det är bra att en myndighet lägger energi på det här, säger han.

Vad är nyckeln till att vända den här trenden?

– Det är att få människor att må bättre i samhället, psykisk ohälsa är något som knackar på dörren hela tiden idag för de människor som kommer till oss, utan att misstolka mig så är narkotikan det som har hållt ihop dem när de mått jättedåligt, säger han.

Och när de slutar använda narkotika så kommer den psykiska ohälsan tillbaka ännu värre, enligt Paul Barath.

– Och det är ett samhällsproblem, och då måste alla som lever i samhället vilja göra något, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista