Till vänster: Från ett av de första träningspassen i Calais, lyckligt ovetande om att min tränare skulle sparkas en vecka senare. Till höger: Från en match i Calais där min vitryska tränare Lilia står vid sidlinjen, den minen, eller argare var standard för henne.
Till vänster: Från ett av de första träningspassen i Calais, lyckligt ovetande om att min tränare skulle sparkas en vecka senare. Till höger: Från en match i Calais där min vitryska tränare Lilia står vid sidlinjen, den minen, eller argare var standard för henne. Foto: Privat.
Andréas volleybollvärld

Vad händer nu – när tränaren sparkas?

Tränaren har funnits där som din närmaste chef sedan dag ett på försäsongen. Plötsligt försvinner den personen – vad händer då med laget och med dig som spelare?

Förra veckan var minst sagt turbulent för tjejerna i Hylte/Halmstads damlag. De samlades för ett möte på torsdagskvällen, tre dagar före grundseriens sista match, och fick informationen att deras tränare, Tony Westman, fått sparken.

Alla reagerade på olika sätt, frågor ställdes för att försöka förstå, för att försöka räta ut de frågetecken som självklart uppstår i en sådan här situation.

När de dagen efter klev in i träningshallen så var allt precis som vanligt samtidigt som ingenting var sig likt.

För att gå till hallen, samma tid varje fredag, det bygger upp en form av trygghet, man vet vad som förväntas av en. Just denna fredagen så krävdes något helt annat av spelarna. De var tvungna att tillsammans skapa en trygghet, att tillsammans bygga upp en grund att stå på när allt runt omkring dem svajade.

Trots att Hylte/Halmstads tränare sparkades förra veckan, gick laget samman, vann sin match och kunde vinna grundserien denna säsongen. Foto: Pressbild från volleybollförbundet.

Under mitt andra proffsår i Frankrike sparkades tränaren redan andra veckan på säsongen. Klubben gav förklaringen att det handlade om pappersarbete som inte gick att lösa. Att på grund av att han var belgare så fick han inte coacha i Frankrike då han saknade vissa tränarlicenser.

Allt det där var förmodligen ren och skär bullshit – de ville spara pengar och tyckte att presidentens fru kunde ta över laget istället och det skulle bli en win-win situation för klubben.

De tänkte inte på oss spelare som hade skrivit kontrakt med vetskapen att ha en oerhört kompetent tränare från Belgien och nu var vi fast med en vitrysk, före detta spelare, utan någon vidare tränarkompetens.

Spelarna i Hylte/Halmstad var förmodligen chockade av beslutet och visste, eller vet nog fortfarande inte riktigt hur de ska reagera. De kan ifrågasätta eller hålla med klubben, tro på det ledningen säger eller välja att inte göra det.

Oavsett vad så är klubbledningen deras högsta chefer och i det här läget är deras enda alternativ att gilla läget och fortsätta jobba på lika hårt och målmedvetet som de hittills gjort under säsongen.

Sett till resultatet i söndagens match mot Sollentuna så tog laget sig samman, gick ihop som grupp och spelade en av säsongens absolut bästa matcher mot ett lag från den nedre halvan av tabellen.

De agerade precis så som de skulle, att kliva ut i hallen starkare än någonsin och visa att de spelar för varandra. För oavsett om de har sin tränare eller ej på sidlinjen, så brinner de alla för sporten och de vill alla vinna SM-guld.

Så låt oss nu hoppas att det bär hela vägen och att det är laget kan åstadkomma något stort tillsammans trots att det stormar där ute!

Mer om Andréas volleybollvärld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".