Stulet prov cirkulerar på Snapchat

Nationella provet i svenska har spridits på sociala medier, uppger Aftonbladet. Provet genomförs i dag ändå, trots att Skolverket ska ha fått uppgifter om det igår kväll.

Provet ska ha stulits från en skola i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet. Till tidningen säger Anders Boman, chef för provenheten på Skolverket att uppgifterna kom till myndigheten igår kväll men att det inte var bekräftat förrän kl 7.30 i dag på morgonen.

– Vi har information att elever meddelat lärare att de sett bilder på provet på Snapchat. Om det är så att någon fotograferat proven som stals vid inbrottet eller om man kommit över provet på annat sätt, det vet vi inte, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, till TT.

Myndigheten anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.

Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna kan använda men Skolverket har inte gått ut med något allmänt påbud om att göra så. Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.

Berörda lärare uppmanas dock att "vara observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.

Proven som hålls under förmiddagen i dag är i svenska respektive svenska som andraspråk för årskurs 9. Vid inbrottet i en Stockholmsskola stals förutom provet och facit i pappersform även it-utrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista