Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet.
Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet. Arkivbild. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Var går gränsen när shopping blir beroende?

4:57 min

Om en person shoppar på ett sätt som får negativa konsekvenser, och trots det fortsätter shoppa har man hamnat i ett köpberoende. Men det finns hjälp att få.

Köpberoende är ännu inte en diagnos, men inom forskningen brukar man säga att ett köpberoende är när en person shoppar på ett sätt som får negativa konsekvenser, men att man trots de negativa konsekvenserna inte kan hejda sig själv, förklarar Anders Håkansson, som är läkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet. 

– Man tappar kontrollen och man känner som individ att man inte råder över beteendet, trots att man vet att det egentligen är dåligt. Det känns tvingande snarare än roligt och lustfyllt, säger han.

När en person med ett köpmissbruk har shoppat, har man känslan av att man har förorsakat sig något negativt och drivit beteendet vidare, snarare än att man är glad för det man köpt, enligt Anders Håkansson.

– Det utvecklas i en övergång där köpandet fyller nya funktioner och att det avleder en från negativa tankar. Tillfälligt kanske man mår bättre i en situation där man inte riktigt mår bra. Tanken är att man ska köpa något man vill ha och som man har användning för, men istället tappar man kontrollen, säger Anders Håkansson.

Skillnader mellan spelmissbruk och drogmissbruk jämfört med köpmissbruk*

  • Det finns mindre forskning.
  • Det är ingen etablerad diagnos. 
  • Fler kvinnor är shoppingberoende jämfört med andra beroenden. 
  • Man behöver mer forskning om hur det ska behandlas.

* Källa: Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet. 

Anders Håkansson tror att samhället är på väg i en riktning där man kommer att bredda perspektivet på vad ett beroende är, om man kan sätta diagnos på det och vilken behandling som ska ges.

– Även om det inte är en diagnos idag är det viktigt att man som behandlare och vårdgivare är beredd på att leta efter det här, och veta att det finns och att man kan behandla det. 

Var kan man vända sig om man har ett shoppingberoende?

– Man ska prata med den typen av vårdgivare där terapeutisk kompetens finns. Det finns ofta via vårdcentralen eller inom psykiatrin. Jag tror att en bra ingång om man har ett beteende man inte kan hantera är vårdcentralen, säger Anders Håkansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".