Kolla cykelns kedja.
1 av 4
Kolla cykelns kedja. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Kolla bromsarna.
2 av 4
Kolla bromsarna. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Se till så cykeln har reflexer.
3 av 4
Se till så cykeln har reflexer. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Lennart Friberg, är delägare och cykelreperatör på Cykelverkstaden No.1 i Varberg
4 av 4
Lennart Friberg, är delägare och cykelreperatör på Cykelverkstaden No.1 i Varberg Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Cykelreparatören tipsar: Så vet du att ditt barns cykel är säker

2:56 min

Det pågår en storsatsning för att se till att alla barn i landet cyklar säkert. Men vad är det egentligen som du behöver kontrollera för att veta att barnens cyklar håller måttet?

Lennart Friberg är delägare och cykelreparatör på en av de cykelverkstäder i Varberg som är en del av den pågående satsningen av säkerhetskontroller på barncyklar. 

Satsningen innebär att hundratals cykelspecialister erbjuder fria säkerhetskontroller av barncyklar under hela mars.

– När barnen är ute i trafiken och kör är det jätteviktigt att ha koll så bromsklossar och allting är säkert, säger han.

Lennart Friberg säger att vanligtvis så brukar cyklarna som kommer in till hans verkstad hålla ganska hög standard men att det alltid finns undantag.

– Det finns lite udda märken som säljs på marknaden som kan vara riktigt dåliga. Då försöker vi alltid påtala till föräldrar att den här cykeln är för dålig och att de kanske ska skaffa sig en annan. 

Det är vår skyldighet att säga till föräldrarna om produkten inte håller den klassen som den ska göra.

Men vad är det då som behöver kontrolleras för att barnens cyklar ska uppfylla kraven och vara säkra? Nedan kan du ta del av Lennarts tips och råd, steg för steg.

Kontrollera att kedjan är lagom spänd och att alla skruvar och detaljer sitter fast. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

 

Kontrollera att samtliga bromsar fungerar som de ska, både handbroms och fotbroms. Glöm inte att se efter så att fälgbromsens bromsklossar inte är nedslitna. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

 

Kontrollera så att cykeln har fungerade reflexer både fram och bak, antingen i hjulen eller i däcken. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Glöm inte heller att kontrollera så att cykelns ringklockan fungerar, att pedalerna är hela, att däcken inte är slitna och spruckna samt att det varken glappar i vevlager, styrlager eller hjul.

Det är cykelvarumärket Crescent och Sveriges cykelspecialister som ligger bakom satsningen Cykla säkert. Ett initiativ som innebär att föräldrar med barn i grundskolan erbjuds fri säkerhetskontroll av sina barncyklar under mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".